Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Venitul minim de incluziune

Venitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal, precum și pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor și stimularea participării acestora în sistemul de educate și se compune din următoarele categorii de ajutoare financiare:

  1. ajutor de incluziune– ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesitaților zilnice de viaţă;
  2. ajutor pentru familia cu copii- ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 700 lei/lună, care au în întreținere unul sau mai mulți copii în vârsta de până la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de sărăcie a copilului și stimulării participării acestuia în sistemul de educație.

În conformitate cu art. 96 din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune începând cu data de 01.01.2024, se abrogă:

  1. a) Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat
  2. b) Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei

Ținând cont de prevederile legale, dreptul la ajutor social și la alocație pentru susținerea familiei vor înceta de drept la 31.12.2023.

Cererile și documentele justificative de solicitare a venitului minim de incluziune (beneficiu care înlocuiește ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei), se depun cu 60 de zile înainte de 01.01.2024, respectiv în cursul lunilor noiembrie și decembrie 2023, la sediul Direcției de Asistență Socială Ocna Mureș, din cadrul Primăriei orașului Ocna Mureș.

                             PRIMAR,                              ȘEF SERVICIU,

                      SILVIU VINȚELER                ILEANA LAVINIA POPA

Înapoi sus
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support